Tuesday 17 April 2012

Ruokamaa

Odotukseni Korean ruokatarjonnasta olivat huomattavasti suppeammat, kuin miten asia todellisuudessa on. Tämän valtion ruoka on nimittäin ehdotonta eliittiä. Ravintoloiden määrä yksin Suwonin kaduilla on häikäisevää. Pelkäastään asuntolamme tiloissa on kolmetoista (13) ravintolaa, jotka tarjoilevat Korealaisesta riisi-infernosta aina hamppareihin ja uppopaistettuun kanaan. Paikka on kulinaristin taivas, mutta silläkin on rajansa. Aikaa on enää vain parisen kuukautta.

Korealainen annos koostuu usein yhdestä pääruoasta, jonka kanssa tarjoillaan vaihteleva määrä erilaisia lisukkeita. Yleisimmin kimchiä, eli korealaista kohtuullisen tulista sauerkrautia...jaaaaaaaa! mausteliemessä lilluvia piparjuuren viipaleita, sekä eräänlaista pannaria, jonka täytteet vaihtelevat kalasta aina herne-maissi-paprikaan. Paras esimerkki on Tee-se-itse -grillaaminen. Tätä ruokaa tarjoilevat paikat ovat erityisesti perjantaisin täynnä innokkaita grillipihdit kädessä heiluvia lihan ystäviä. Periaatteessa pöytään tilataan RAAKAAA LIHAAA, jonka saa paistella itse mieleisekseen. Pöytään kannetaan lisäksi uskomaton määrä erilaisia lisukkeita. Tähän astinen ennätys on 14 erilaista pientä lautasta, joilta voi löytää puoliksi revityn marinoidun ravun, sekä lukuisia erilaisia salaatteja ja vihanneksia. Kimchiä unohtamatta.

Suosikkiannokseni tähän mennessä on  bibimbap, eli sekoitus riisiä, salaattia, vihanneksia, papuja, kuivattua merilevää, kananmunaa, piparjuurta, sekä yrmeätä chilitahnaa ja seesamöljy/soija -sekoitusta. Vaihtoehtoisesti sekaan voi heitää lihaa tai kalaa. Ruoka muusataan tunnistamattomaksi mössöksi ja nautitaan. Kyllä äiti, täällä ruokaa saa muusata. Ihan mahtavaa! Korealaisiin tapoihin kuuluu syödä hitaasti. Sopeutuminen voi viedä tovin.

Kolikon kääntöpuolelta löytyykin sitten muutamia erilaisia kulinaarihirvityksiä. Esimerkkinä ensimmäisenä päivänä "nautiskeltu" naudan luuydinsoppa. Makua ei ollut, mutta haju muistutti kesäistä hyvin muhinnutta navettaa. Amerikkalainen unelma, hampurilainen, on muutettu Itä-Länsi -sekasikiöksi, jonka välistä löytyy mitä kummallisimpia asioita.

Koirien ystävät voivat lopettaa tähän. On hassua huomata, että lähes kaikilla korealaisilla koiran omistajilla on kainalossaan minimaalinen muotivaatteisiin puettu, trimmattu ja varmasti äärimmilleen jalostettu lelu, joka haukkuu ja pissii. Uskomatonta. Näistä luonnonoikuista räpsitään kuvia enemmän kuin kaikista Korean nähtävyyksistä yhteensä. Mutta kysymys kuuluukin: Missä ovat kaikki isot karvaturrit? No mahassa tietenkin. Kohtuullisen suurella rahasummalla Pupen tai Mustin saa paistettuna pöytään lisukkeiden kera. Liha kuulemma parntaa mieskuntoa!

Ruotsalaiset vaihtariystäväni kertoivat kokemuksesta. Matkalla ravintolaan heitettiin juttua ja uhottiin, kuinka länkkäripojat menevät syömään koiraa. Määränpään lähestyessä jutut loppuivat ja lopulta itse pöydässä kireä tunnelma suorastaan huokui. Pojat lopettelivat annostaan ja pysyivät edelleen vaiti. Eräs pojista rikkoi hiljaisuuden ja kysyi tarjoilijalta koiran nimeä. Tähän ei löytynyt vastausta, mutta tuhma koira se kuulemma oli.

Hyvää ruokahalua!


1 comment: